Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Acne

Acne is een huidaandoening gekenmerkt door puistjes, zwarte pukkels (meeëters) en soms grotere ontstekingen die na genezing littekens kunnen achterlaten. De typische plaatsen zijn gezicht en schouders.

Acne begint meestal rond de puberteit en kan ettelijke jaren klachten blijven geven. Door te veel talgproduktie verstoppen de poriën in de huid en ontstaan er kleine puistjes die kunnen gaan ontsteken. Waarschijnlijk spelen in het ontstaan van acne hormonen een belangrijke rol. Verergering kan optreden door spanning, tijdens menstruatie en door kosmetische produkten. Zonlicht en hoogtezon kunnen soms een goede invloed hebben. Voedingsgewoonten lijken geen relatie te hebben met het ontstaan en verergeren van acne.
Voor de behandeling zijn verschillende medicijnen voor handen. De eerste stap is de behandeling met lokale middelen, zoals benzoylperoxide gel en vitamine a preparaten. Bij het niet aanslaan hiervan is het te overwegen een lange antibioticakuur te gebruiken. Bij vrouwen kan soms het overstappen op een andere pil heel goed helpen. Het heeft dus zin om je probleem met je huisarts te bespreken en eventueel te laten behandelen.