« Ga terug naar het folderoverzicht
Griepprik
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Je kan geinfecteerd raken door aanhoesten van een besmet persoon. Na 1-2 dagen onstaan de klachten. Bij de echte griep zal je je erg ziek voelen en hoge koorts hebben. Je hebt meestal hoofdpijn en spierpijn over het gehele lichaam. Soms is er een droge hoest en een pijnlijke keel. Meestal knap je in een dag of 4 weer op.
Wanneer je eenmaal griep hebt is er niet veel tegen te doen. Je moet uitzieken en je kan eventueel iets nemen tegen de pijn. Voor gezonde mensen is griep een vervelende maar onschuldige ziekte. Bij mensen die tot een van de risicogroepen behoren kan griep ernstige complicaties met zich mee brengen.
De risicogroepen zijn CARA-patiënten, hartpatiënten, diabetes (=suikerziekte)patiënten, nierpatiënten, patiënten met chronische stafylokokkeninfecties (vaak steenpuisten), patiënten met een verlaagde afweer en mensen boven de 65 jaar.
Voor al deze mensen is het, in verband met de mogelijk ernstige complicaties, belangrijk het krijgen van griep zoveel mogelijk te voorkomen. Hen wordt de griepprik geadviseerd en deze wordt ook volledig vergoed door de ziektenkostenverzekeraars.
Er kunnen ook andere redenen zijn om je tegen griep te laten vaccineren, bijvoorbeeld omdat het ziek worden enorm ongelegen zou komen. In dat geval worden de kosten ervan niet vergoed. De griepprik kan voor een groot deel beschermen tegen de griep. De vaccinatie bevat gedood influenzavirus van het type dat deze winter verwacht wordt. Na inenting hiervan worden er tegen dit type virus afweerstoffen gevormd. Wanneer je daarna door het levend virus besmet wordt, zullen de reeds gevormde afweerstoffen het virus onschadelijk maken.
De griepprik wordt ieder najaar gegeven (okt-nov). De bescherming tegen de griep is ongeveer 80%. Bij de overige 20% van de mensen verloopt de griep veel milder. De griepprik beschermt alleen tegen griep veroorzaakt door het influenzavirus. Verkoudheden, buikgriep e.d. worden door andere virussen veroorzaakt. Hier helpt de prik dus niet tegen.
Je kunt je laten inenten vanaf ongeveer half oktober. Voor
nadere informatie en het vaccineren kun je terecht bij je eigen huisarts
òf bij de Studentengezondheidszorg (SGZ).