« Ga terug naar het folderoverzicht
Hoofdpijn
Er zijn vele soorten hoofdpijn. De meest voorkomende zijn spanningshoofdpijn en migraine. Daarnaast bestaat hoofdpijn door bijholteontsteking, hoofdpijn bij koorts of bij een kater en clusterhoofdpijn.
Spanningshoofdpijn, ook wel "gewone hoofdpijn" genoemd, treedt tweezijdig op en wordt vaak omschreven als "een strakke band om het hoofd". Door stress, een verkeerde lichaamshouding, verziendheid, een gebits-of kaakafwijking, kou of vocht komen de spieren aan en rond het hoofd onder spanning te staan.
Migraine is een aanvalsgewijs optredende bonzende hoofdpijn, bijna altijd in combinatie met misselijkheid of braken. De duur van een aanval kan variëren van 3 uur tot enkele dagen. Tussen de aanvallen is men doorgaans geheel vrij van hoofdpijn. Meestal zit de pijn maar aan één kant van het hoofd. Een migraineaanval kondigt zich kort van tevoren aan door klachten m.b.t. het gezichtsvermogen (bv. het zien van schitteringen, sterretjes, bepaalde lichtfiguren of minder goed zien). Licht en geluid worden tijdens een aanval slecht verdragen. Emoties, een slaaptekort, zware lichamelijke inspanning en weersveranderingen kunnen oorzaak zijn van een migraineaanval. Bij vrouwen kunnen de vrouwelijke hormonen een rol spelen bij het ontstaan van een migraineaanval. Bij migraine is een bezoek aan de huisarts verstandig.
Bij spanningshoofdpijn kan een pijnstiller als
paracetamol verlichting bieden, evenals een uurtje rust. Te veel
pijnstillers kunnen ook hoofdpijn veroorzaken! Bij "weekendhoofdpijn" is
het verstandig om je koffiegebruik door de week te beperken, niet te laat
op te staan en in het weekend een kopje koffie te nemen op dezelfde tijden
als door de week. Hoofdpijn die snel ontstaat en hevig is moet snel verder
onderzocht worden, neem hiervoor contact op met je huisarts.