« Ga terug naar het folderoverzicht
Hyperventilatie
Een hyperventilatieaanval gaat gepaard met lichamelijke klachten als ademnood, beklemming op de borst, "prop" in de keel, tintelingen in de vingers en / of de mond, stijfheid van vingers of armen, duizeligheid en hartkloppingen. Bij de ademhaling krijgen we zuurstof binnen, dat nodig is voor allerlei lichamelijke processen. Door deze processen ontstaat koolzuur, dat we weer uitademen. Als er te snel of te diep wordt ingeademd, wordt er te veel zuurstof in korte tijd opgenomen en wordt er ook te veel koolzuur uitgeademd. Hierdoor blijft te weinig koolzuurgas in het bloed, waardoor de lichaamsprocessen worden verstoord.
Bij angst wordt het adrenalinegehalte in het lichaam hoger, waardoor onder meer de hartslag en de ademhaling sneller worden. Doordat de ademhaling wordt versneld, kan hyperventilatie ontstaan. Omdat de daarmee gepaard gaande verschijnselen ernstig lijken, geeft dit ook weer angstgevoelens. Zo ontstaat een vicieuze cirkel: angst roept hyperventilatie op en de verschijnselen bij hyperventilatie veroorzaken ook weer angst. Dit houdt de hyperventilatie in stand.
Veel mensen denken dat ze iets mankeren, terwijl dit in feite niet zo is. Deze gedachte komt, omdat hyperventilatie zulke ernstig lijkende verschijnselen geeft. De onprettige verschijnselen van hyperventilatie worden veroorzaakt door te weinig koolzuur in het bloed. Een plastic zak is daarom een goed hulpmiddel. Als de aanval opkomt, dient deze voor de mond en de neus te worden gehouden. Door het uitademen komt er veel koolzuurgas in de zak, dat vervolgens weer wordt ingeademd. Daardoor stijgt het koolzuurgehalte in het bloed en verdwijnen de verschijnselen binnen enkele minuten. Deze methode is dan ook zeer effectief.