Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Maagklachten

Alcohol is een van de belangrijkste reden voor het hebben van maagklachten. Na een avond stevig drinken zullen veel mensen last hebben van een zeurderig, pijnlijk gevoel in de bovenbuik met soms wat misselijkheid, last van opboeren en zuurbranden. De alcohol werkt irriterend op de maagwand, hierdoor wordt deze kwetsbaarder voor het agressieve maagzuur met als gevolg klachten.

Er zijn veel andere oorzaken die vergelijkbare klachten kunnen geven : stress, te vet eten, overgewicht, roken, koffie en medicijnen. Als de klachten net beginnen lukt het soms met eenvoudige middelen het weer snel onder controle te brengen. Hier bij valt te denken aan het drinken van melk of andere zuurbinders en het eten van kleinere porties. Mocht het niet snel beter gaan heeft het zin de dokter te consulteren.

Over de jaren is er een scala aan maagmiddelen ontwikkeld, de belangrijkste groep hiervan zijn de maagzuurproduktieremmers. Bij aanhoudende maagklachten zal snel naar dit soort middelen gegrepen worden. Mocht iemand ondanks een behandeling van maagklachten last blijven houden, kan de arts besluiten een gastroscopie te doen. Dit is een onderzoek waarbij in de maag gekeken wordt en weefsel voor verder onderzoek kan worden afgenomen.

Er is heel veel ontwikkeling geweest in de behandeling van maagproblemen, vooral sinds bekend is geworden dat vaak een bepaalde bacterie (de helicobacter) een belangrijke rol speelt. Als bij het onderzoek deze bacterie aangetoond wordt, zal besloten worden tot een stevige combinatiekuur om de bacterie op te ruimen. Over het algemeen zal dat het verdwijnen van de maagklachten tot gevolg hebben.