Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Scabies

De GGD Haaglanden en de Studenten Gezondheidszorg krijgen regelmatig meldingen binnen van studentenhuizen waar schurft (scabiës) speelt.

Wat is schurft (scabiës)?
Schurft is een besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Dit beestje is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft oppervlakkige gangetjes in de huid en legt daar haar eitjes.

Wat zijn de klachten bij schurft?
Een van de belangrijkste klachten is toenemende jeuk. Die kan over het hele lichaam voorkomen en geeft vooral ís nachts en als het warm is klachten. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, polsen en voeten. Soms zijn de gangetjes die de mijt in de huid heeft gegraven als rode streepjes zichtbaar. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het twee tot zes weken voordat verschijnselen optreden. Bij een volgende besmetting treedt de jeuk al na een paar dagen op.

Hoe kun je schurft oplopen en hoe kun je anderen besmetten?
Besmetting kan plaatsvinden door langdurig of regelmatig intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft, zoals bij lichamelijke verzorging of seksueel contact. Ook door gezamenlijk gebruik van bed of kleding kan besmetting plaatsvinden. Iemand met schurft is besmettelijk zolang er mijten en eitjes van mijten in de huid aanwezig zijn.

Om schurft adequaat te behandelen is een grondige aanpak nodig. Alle huisgenoten moeten preventief mee behandeld worden. Ook moet alle kleding en beddengoed worden gewassen en/of gelucht, om herbesmetting te voorkomen.

Indien er binnen jouw studentenhuis sprake is van schurft (scabiës), neem dan contact op met de GGD. De GGD kan adviezen en voorlichting geven over een juiste, grondige aanpak van schurft.

GGD Haaglanden
Afdeling infectieziektebestrijding
070-3537240  optie 2 infectieziekten