Gezondheid en zorg« Ga terug naar het folderoverzicht

Studiekeuze

Kiezen voor een studie is voor velen een lastige zaak. Kies je voor hoger beroepsonderwijs of een universiteit? Kies je voor kunst, cultuur, economie of voor gezondheidszorg, sociale wetenschappen, een exacte studie? De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Bijna elke variant, combinatiestudie, specialisatie of generalisatie is wel te vinden tussen de vele honderden studierichtingen met hun eigen specifieke differentiaties.

Natuurlijk is dit een weelde. Maar het is ook een last. Veel studenten overzien de mogelijkheden niet en kiezen op basis van vooronderstellingen en algemene gedachten: "ik heb het VWO afgemaakt dus ik kies voor een universiteit"; "ik was goed in wis- en natuurkunde, dus denk aan techniek. Omdat ik niet precies weet in welke richting kies ik een algemene richting: de werktuigbouwkunde"; Soms blijken dat soort keuzen prima uit te pakken, maar net zo vaak ook niet. Dan is het verstandig om je keuze systematischer aan te pakken. Het kan vaak al veel verheldering geven als je jezelf heel bewust een aantal vragen stelt:

Wat kan ik?

 • Wat zijn jouw specifieke kwaliteiten? Kun je goed overweg met taal, of blink je juist uit in de wis-en natuurkunde? Teken je goed en graag?
 • Welke vakken op school was je goed in? En welke juist niet?
 • Ben je iemand die graag oefent en toepast, of probeer je juist alles vanuit begrip op te lossen?
 • Wat zijn je hobbies?
 • Als je zou mogen zeggen waar je nou ècht goed in bent, wat antwoord je dan?

Wie ben ik?

 • Werk je graag veel met anderen samen, of doe je liever de dingen alleen?
 • Stel je prijs op een duidelijke structuur in het onderwijs, of heb je liever dat de studie veel zelfstudie van je vraagt?
 • Lukt het je makkelijk om met anderen contact te leggen, presenteer je jezelf makkelijk, of is dat nu juist iets waar je moeite mee hebt?
 • Lukt het je goed om lang geconcentreerd met iets bezig te zijn, of wissel je het liefste veel en snel van activiteit?
 • Raak je snel van slag van kritiek of kun je wel tegen een stootje?

Wat wil ik?

 • Heb je een beeld van jezelf in een toekomstig beroep? Beschrijf dat eens.
 • Welke richting gaan je interesses naar uit?
 • Welke activiteiten vind je zo leuk, dat je er voor je gevoel bijna geen moeite voor hoeft te doen?

Informatie vergaren
Probeer de antwoorden op deze vragen aan te vullen met concrete informatie over studies die bij deze antwoorden zouden kunnen passen. Een goed adres om de informatie over alle HBO- en universitaire studies te bekijken is in het informatiecentrum van het Studentenadviesbureau van de TU Delft. Daarnaast kun je tegenwoordig op internet makkelijk veel gedetailleerde informatie over verschillende studierichtingen vinden.

Gesprekken voeren
Praat met mensen die jou goed kennen, maar ook met mensen die je kunnen voorlichten over een bepaalde studierichting, zoals studie-adviseurs en studenten.

Een psychologisch onderzoek ("een test") doen
In een psychologisch onderzoek kunnen veel van de hier boven gestelde vragen in korte tijd overzichtelijk beantwoord worden. Je krijgt een overzicht van je intellectuele capaciteiten, je persoonlijke eigenschappen, zoals je sociale vaardigheid en de wijze waarop jij het beste gemotiveerd raakt en inzicht in je belangstellingsprofiel.

Je bespreekt de resultaten van het onderzoek met een psycholoog en krijgt een uitgebreid verslag van het onderzoek. Je kunt een advies verwachten over studies die goed bij je lijken te passen. Het onderzoek is niet bedoeld om je die ene, perfecte studie aan te reiken - mensen zijn immers vaak voor meerdere dingen geschikt -, maar wel als een manier om binnen relatief korte tijd heel gericht en op een objectieve manier veel informatie te verzamelen die voor jouw studiekeuze van belang is.

Om echt een goede keuze te maken is het dan nog steeds belangrijk om informatie te vergaren en met mensen te spreken. Maar je kunt dat dan wel veel gerichter doen en met zeer concrete vragen in gedachten. Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met de SGZ.