Gezondheid en zorg

Medische verklaring

In een medische verklaring wordt je studiebelastbaarheid tijdens een ziekteperiode vastgelegd. De verklaring wordt door de studentenarts opgesteld aan de hand van informatie van je behandelend arts.

Hoe vraag ik een medische verklaring aan?

Medische verklaringen kunnen nodig zijn wanneer je een verzoek wilt indienen voor aanvullende studiefinanciering in verband met ziekte.
Je studieadviseur of studentendecaan verwijst je naar de SGZ wanneer je een medische verklaring nodig hebt. Je kunt telefonisch een afspraak bij de studentenarts maken.

Als je belt voor de afspraak krijg je van de assistente het voorbereidingsformulier gemaild, deze moet je invullen en terug mailen pas daarna kan de afspraak bij de studentenarts gepland worden. 

Let op dat je bij verklaringen voor een uitstel BSA of MoMi de afspraak op tijd inplant, zodat de verklaring op tijd ingeleverd kan worden. We hanteren de volgende data als uiterlijke data dat je kunt bellen om een afspraak te plannen. 

BSA

  • 14 maart 2025 (deadline BSA-commissie: 10 april 2025)
  • 16 mei 2025 (deadline BSA-commissie: 13 juni 2025)
  • 18 juli 2025 (deadline BSA-commisie: 14 augustus 2025)

MoMi:

  • 1 augustus 2025 (deadline MoMi-commissie: 31 augustus 2025)

Wat moet ik meenemen?

De medische verklaring wordt opgesteld aan de hand van de informatie van je behandelend arts /fysiotherapeut /ergotherapeut /psycholoog. Het is aan te raden om voor je afspraak met de studentenarts al aan je behandelaar te vragen of deze een verslag van je ziekteperiode wil opstellen. Je kunt deze dan meenemen naar het gesprek.

Soms blijkt dit moeilijk te zijn. De studentenarts dient dan met jouw toestemming een verzoek tot informatie bij je huisarts in. Als je bij een specialist loopt kan je vaak zelf op de website van het ziekenhuis inloggen in je dossier en onder het kopje Brieven de verslagen van de specialist vinden.

Wat zijn de kosten?

Voor TU-studenten zijn er geen kosten verbonden aan het opstellen van de medische verklaring. Een verwijzing door de studieadviseur of studentendecaan is wel nodig.

Niet komen op een afspraak
Wanneer je een afspraak hebt en niet op de afspraak komt zonder af te melden (telefonisch of via email, 24 uur van te voren) wordt er 25 euro in rekening gebracht. Deze kosten zijn voor eigen rekening.